Струмяни чества храмов празник на църквата „Св. св.Константин и Елена“

Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

Жителите на община Струмяни ще почетат утре храмовия празник на църквата "Свети Свети Константин и Елена". Празничната литургия ще започне от 07:30 часа в храма, а празничният водосвет на курбана ще бъде от 11:30 часа.

История на построяването на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в село Струмяни започва на 21 февруари 1992 година, когато Учредителното общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строежа на църквата и избира първото църковно настоятелство.

На 22 март 1993 година е направена първата копка за строителството на черквата, която е съпроводена с тържествена служба, водена от тогавашния митрополит Пимен. Празненството завършва с общоселски курбан.

Самата църква "Св.св. Константин и Елена" е еднокуполна, с вградена в нея камбанария, разполага с два входа - южен и западен. Простира се върху 232 кв.м. строителна площ. Строителството се изпълнява от майстори, ръководени от инж. Митко Петровски и главен майстор Методи Николов. В строителство участие взема цялото работоспособно население както с доброволен труд, така и с дарения.

Освещаването на храма е извършено на 18 октомври 2003 година от негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Със средства, събрани по дарителски път, църковната камбана е закупена още през 1968 година, но поради липса на църква камбаната е била окачена на черничево дърво в парцела на Йордан Милев и така е ползвана до 1998 година, когато заема полагащото и се място във внушителната църковна камбанария.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини