Струмяни чества храмов празник на църквата „Св. св.Константин и Елена“

Струмяни чества храмов празник на църквата Св. св.Константин и Елена
Снимка: Община Струмяни

Жителите на община Струмяни ще почетат утре храмовия празник на църквата "Свети Свети Константин и Елена". Празничната литургия ще започне от 07:30 часа в храма, а празничният водосвет на курбана ще бъде от 11:30 часа.

История на построяването на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в село Струмяни започва на 21 февруари 1992 година, когато Учредителното общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строежа на църквата и избира първото църковно настоятелство.

На 22 март 1993 година е направена първата копка за строителството на черквата, която е съпроводена с тържествена служба, водена от тогавашния митрополит Пимен. Празненството завършва с общоселски курбан.

Самата църква "Св.св. Константин и Елена" е еднокуполна, с вградена в нея камбанария, разполага с два входа - южен и западен. Простира се върху 232 кв.м. строителна площ. Строителството се изпълнява от майстори, ръководени от инж. Митко Петровски и главен майстор Методи Николов. В строителство участие взема цялото работоспособно население както с доброволен труд, така и с дарения.

Освещаването на храма е извършено на 18 октомври 2003 година от негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Със средства, събрани по дарителски път, църковната камбана е закупена още през 1968 година, но поради липса на църква камбаната е била окачена на черничево дърво в парцела на Йордан Милев и така е ползвана до 1998 година, когато заема полагащото и се място във внушителната църковна камбанария.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини