Община Симитли изгражда социален център за 70 възрастни жители

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Община Симитли започна изпълнението на проект „За независим живот“. Половин милион лева ще бъдат инвестирани по настоящия проект в рамките на две години. Предстоящото изграждане и оборудване на Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, както и основните дейности по проекта, етапите на изпълнение, очакваните цели бяха представени на стартираща пресконференция в община Симитли от координатора и ръководителя на проекта.

Центърът ще се помещава в сградата на бившия пансион, където ще бъдат ремонтирани и оборудвани според потребностите на ползвателите на услугата пет помещения. Ще бъдат обгрижвани 70 лица, като социалната услуга ще могат да ползват възрастни лица над 65 години в невъзможност за самообслужване и възрастни с увреждания, с ограничения или невъзможност за самообслужване, включително и деца. Проектът ще осигури заетост на 27 лица в трудоспособна възраст, които ще преминат специализирано обучение. Сред специалистите, които могат да ползват в Центъра потребителите на социалната услуга са социален работник, психолог, медицинска сестра и рехабилитатор.

По настоящия проект ще бъде закупено специализирано транспортно средство за осигуряване на мобилност при предоставяне на услугата.

Проектът ще осигури и възможност за връщане на реалния трудов пазар на лицата, които полагаха грижи за близките си с увреждания по предходни социални проекти.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини