Сандански почита паметта на генерал Тодоров

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански

Община Сандански ще отдаде почит на генерал Георги Тодоров и ще отбележи тържествено 160-годишнината от неговото рождение. Церемонията ще бъде в 11,00 часа в петък в парк „Свети Врач” пред паметния знак на големия пълководец. Там ще се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя. Половин час по-късно на площад „Алианц” ще бъде открита фотоизложба „Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач”. Събитието се организира от Общинска администрация-Сандански, Археологически музей-Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града.

Роденият през 1858 г. в Болград, Бесарабия, ген. Георги Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник опълченец до генерал на пехота - най-високото войнско звание в Третото българско царство. Ген. Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България - Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Легендарният пълководец и ръководената от него 7-ма пехотна Рилска дивизия освобождават през 1912г. Сандански (тогава село Свети Врач). В годините на неговото присъствие, селището и регионът започват да се развиват и процъфтяват. По инициатива на Ген. Тодоров се създава емблемата на град Сандански – парк „Свети Врач“. Възстановяват се църкви, строят се сгради.  Със своята последователна дейност генерал Тодоров показва, че въпреки трудните времена българската армия умее не само да воюва, а и да гради.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини