Протест срещу строеж на спа център до храма на Ванга

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Десетина души протестираха срещу строеж в местността Рупите, в близост до храма на пророчицата Ванга. Те са против да се прави подобна инвестиция, защото това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс. Инвеститорът е петричкият бизнесмен Владимир Парапунов, който иска да строи къщи за гости и спа център в района. 

„Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата, на животинските и растителните видове и бъдещето на региона”, заявиха те.

Протестиращите твърдят, че не бива на метри от храма „Света Петка Българска”, построен от Ванга, да се прави върху лечебна кал СПА център и да се строят къщи за гости. Оказа се, че жителите на най-близкото село Рупите не са внесли никакви жалби – нито писмени, нито устни, срещу бъдещото строителство. Кметът на селото – Георги Атанасов, заяви, че няма напрежение сред местното население заради инвестиционното намерение.

„Обектът ни е на 100% законен. Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. На протеста дойдоха държавни и общински служители, които потвърдиха моите думи. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга”. Ползваме минерална вода от сондаж, който е на 300 метра. Дебитът му е 35 литра в секунда, а ние ползваме 0,350 грама в секунда”, каза инвеститорът Валентин Парапунов.

Археологът Людмил Вагалински потвърди, че лично е изследвал целия терен, върху който ще се строи. „Буквално нарязахме целия парцел. Има само баластра – пясък и вода. Не бива да се създава излишно напрежение. Подчертавам изрично, че проектът е съгласуван с Министерството на културата, в това число и с Националния институт за недвижимо културно наследство”, каза доц. д-р Вагалински.

Управителят на Фондация „Ванга” – Иван Драмов, уточни, че те нямат никакво отношение към въпросния терен, зощото той дори не е до техните имотни граници. Работа на институциите да дадат оценка дали е законно или не е. Аз мога да гарантирам, че вода в гьоловете ще има, няма да разрешим да се пипа там, но и никой не е изявил подобно желание, сподели Драмов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини