Стаичките във Вароша отвориха врати за съвременното изкуство

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Националната изложба "Стаички" отвори гостоприемно врати за всички ценители на съвременното изкуство в Благоевград. 

Творбите са подредени в галерията "Свети Лука" и в още две от възрожденските къщи на квартал "Вароша". Посетителите могат да видят вдъхновенията, багрите и творческите хрумвания на Борис Колев, Васко Славков, Георги Георгиев - Jorras, Десислава Христова-Тошева, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев и Спартак Дерменджиев. Куратор на изложбата е Сашо Стоицов. 

"Това е четвъртото издание на изложбата "Стаички", която вече има запазено място в културния календар на Благоевград.  Няма нищо по-вдъхновяващо и интригуващо от това да представим творби на съвременното изкуство сред възрожденската архитектура на квартал "Вароша", каза директорът на Градската художествена галерия - Иван Милушев, който откри изложбата.

Изкуствоведът Надежда Джакова също оцени необичайния формат на изложбата. 

"Съчетаването на съвременното изкуство и възрожденския дух на стария квартал е истинско предизвикателство. Разхождайки се из тези стаички, посетителите сякаш трябва да открият изкуството - измежду пианото, старинните мебели и завеси. Тази нетрадиционна обстановка дава допълнителен заряд на изложбата", подчерта Надежда Джакова.

Експозицията съчетава различни стилове - живопис, фотография, графика. Ценителите на изкуството със сигурност ще се задържат пред творбите на Борис Колев, който търси съврменен и нестандартен прочит на историята. В своите работи той смесва сегашната епоха със старата, като преплита образите от историята със символите на съвремието.

Изложбата "Стаички" ще остане отворена до 8 май. 

Пролетният фестивал на съвременното изкуство представя и още една изложба - на Национална галерия "Музей за съвременно изкуство-Самси, Арсенал". 

Тя ще бъде открита днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по произведенията от изложбата. 

Участниците, които ще представят своите трудове в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската  художествена галерия до 20 май 2018 година.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини