Новаков ще е главен преговарящ по кохезионната политика на ЕС

Източник: Дневник
Източник: Дневник

Българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/Европейска народна партия) бе избран за главен преговарящ по основния регламент за европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 година, съобщи пресцентърът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Решението е без прецедент в историята на България като част от Европейския съюз, защото за първи път българин бива избран на тази позиция. Това се случи по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Очакваната стойност на регламента, обект на преговорите, ще надхвърли 300 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027 г. Новаков ще бъде отговорен за законодателното предложение на Европейската комисия, както и на промените в правилата за бюджетите на държавите членки, функционирането, допустимите бенефициенти и условията за финансиране на проекти в ЕС и в страната.

В процеса на изготвяне и приемане на регламента за еврофондовете той ще работи заедно с германския евродепутат Констанце Крел. Предвидено е Еврокомисията да изпрати проекта на регламент до Европейския парламент в края на май, а преговорният процес да трае най-малко една година. Новите изисквания ще влязат в сила на 1 януари 2021 година, като те ще се прилагат за всички държави членки, региони и общини - бенефициенти на евросредства.

Източник: Дневник

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини