Хотелиер от Банско отърва 10 000 лв. глоба заради късно написан акт

Снимка: Главна прокуратура
Снимка: Главна прокуратура

Съдът в Разлог отмени наказателно постановление на Комисията за защита на потребителите, с което на собственик на апартаментен комплекс в Банско е наложена парична глоба от 10 000 лева. Санкцията е заради лъжлива реклама, с която обектът е рекламиран с две звезди отгоре.

Проверката е извършена на 8 декември 2016 година. Установено е, че за обекта има издадено удостоверение „две звезди” от 30.03.2012 г., като разполага с 15 стаи и 30 легла. На фасадата на самия хотел и до главния вход върху конструкция имало информация за мястото за настаняване и изображение на 4 звезди. Входните врати на хотела са брандирани с логото на хотела, на които също има изображение „4 звезди”. В близост до рецепцията има поставени рекламни визитки за хотела, свободно достъпни за всеки, върху които е изписано, че апартаментният комплекс е 4 звезди, а след изписване името на хотела има направено изображение на 4 звезди.

Освен това в интернет интернет сайта на хотела, обектът също е рекламиран като такъв с 4 звезди. Така е констатирано, че се предоставя невярна информация относно утвърдената категория на обекта, като по този начин се въвежда в заблуждение потребителят относно утвърдената категория на туристическия обект.

Съдът прие, че нарушителят се счита за открит на 08.12.2016 г., когато е съставен констативен протокол от проверката. От тази дата започва да тече законовия срок за съставяне на Акт за установено административно нарушение, който е 3 месеца – до 8 март 2017 г. Въпреки това актът е съставен на 06.04.2017 г., очевидно извън законоустановения 3-месечен период. Според съда това е процесуално нарушение и затова отмени санкцията на хотелиера.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд-Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини