В Благоевград подредиха изложба, разкриваща ужаса на концлагера Белене

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

18 платна разказват ужаса на концлагера "Белене". Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е подредена в зала "22 септември" в Благоевград. Тя е посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници  на тоталитарния комунистически режим в България и разказва за случващото се там в периода ‎‎‎‎‎1949-1987 година. 

Със своите 18 пана, експозицията представя живота в концлагера „Белене“. Изложбата е създадена по идея на Михаил Маринов- председател на  фондация „Остров Белене”, съвместно с  Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”, представен от отец Паоло Кортези.  Тя гостува в Благоевград по инициатива на ПП ГЕРБ.

„Благодаря на ръководството на ПП ГЕРБ- Благоевград за поканата да представим нашата изложба. Задължен съм на ръководството на Общината за предоставената възможност и за това, че прие нашата експозиция в толкова приятна и топла обстановка“, каза разследващият журналист Христо Христов в част от приветственото си слово.

По време на речта си той разказа  интересни факти по темата и събирането на информация за създаването на изложбата и подчерта, че за първи път Министерството на образованието и Правителството одобряват информация от този исторически период да влезе в учебници от догодина.

Експозицията дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин и робския труд, извършван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания. Паната представят и бита и условията, в които са били  поставени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”.

Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.

Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини