Чужденците се връщат на имотния пазар в Банско

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Банско е единственият ски курорт, доминиран от купувачи чужденци – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно нашенци. Те са българи на средна възраст, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт. Това стана ясно в рамките на дискусия, организирана от Imoti.net в Банско.

Началото на нов етап в сделките с ваканционни имоти в ски курортите бележи тази година. След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец, е регистриран ръст в броя на покупките и наемите, който варира между 5% и 30%, стана още ясно в хода на дискусията.

През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, на което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на сайта Снежана Стойчева.

В момента може да се купи добър имот в Банско за около 25 000 евро, коментираха брокерите. Средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт.

По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В близкия до Банско град Благоевград цените са между 500 и 600 евро на квадрат.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат, а в Боровец са традиционно по-скъпи - около 600 евро на квадрат. В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са дигиталните номади, които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят.

Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение./Kmeta.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини