Одобрението към парламента е паднало още

Снимка: Economic.bg
Снимка: Economic.bg

Ниско одобрение към работата на парламента, но сравнително високо към президента. Като цяло недоверието към институциите в България е високо, сочат обобщените данни от регулярното проучване на „Алфа Рисърч“, направено за тримесечието сред представителна извадка на населението, цитирано от Economic.bg. 

В цифри доверието към парламента се равнява на 12%, а отрицателната оценка за работата му е 44%. Данните от предходното проучване на агенцията сочат, че през юни кредитът на доверие е бил по-висок, което е обяснимо заради по-големите надежди, които хората възлагат в началото. 

„Есенният политически сезон върна парламента към нивата, на които обичайно сме свикнали да е доверието към него“, коментира Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в ефира на Нова тв. 

Що се отнася до президента Румен Радев, той получава 54% доверие и едва 13% недоверие, което е рекордно ниска стойност, изтъкна още експертът и допълва, че „малцина политици се ползват с толкова ниско недоверие“. 

Прави впечатление също динамиката на доверието към Радев, която отразява постепенен ръст от януари до юни. Сега обаче за първи път бива има лек спад – от 57% на 54%. Димитрова посочи, че това не е голямо понижение, но на него вероятно са оказали влияние задочните сблъсъци между президента и премиера Бойко Борисов, като следващите месеци ще покажат дали това е моментно колебание или пречупване. 

Дълбоката криза на недоверие към институциите е един от проблемите, които за пореден път правят впечатление в мисленето на хората. Според социологът управляващите не съумяват дълбочината на този разрив и не успяват да си дадат сметка колко сериозно е това, институциите не могат да направят хората съпричастни към решаването на даден проблем. 

„Защото ако хората нямат доверие, че институцията ще им помогне , те съответно се отдръпват от съпричастност към решаването на този проблем“, коментира тя и подкрепя думите си с цифри, допълвайки че едва 7.8% от включилите се в анкетата биха подали сигнал за корупция. Близо 32% смятат, че няма да има ефект от това, а 18.7%, че те самите биха пострадали, ако сигнализират за такъв проблем. 
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини