13 кандидати да вдигнат паметник на Левски в Сандански

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

13 проекта за изграждане на паметник на Васил Левски в град Сандански са внесени в Общината. Крайният срок за предложения как да изглежда паметният знак на Апостола на свободата бе 10 февруари. Авторите са от различни градове, но повечето са от Благоевградска област.

Всички 13 проекта ще бъдат изложени в залата на общинския съвет, за да може да бъдат разгледани и от жителите на курортния град.

Заедно с експертите от общината в журито, което ще избере проекта за бъдещия паметник, ще са и хора от Сдружение „Дякон Левски”. Журито ще е от 11 човека  Конкурсът за изработване на идеен художествено-пластичен проект за паметник на Васил Левски в Сандански бе обявен през октомври миналата година. Той трябва да бъде реалистично третиран образ на Апостола на свободата и архитектурно адаптиран към избраното място – площад „Алианс”. Там има възможност за събиране на граждани за честване на бележити дати от българската история.

Паметникът трябва да бъде открит на 18 юли тази година, когато в цяла България ще се чества 180-годишнината от рождението на Левски. Стойността на проекта, включваща авторски хонорари и реализация, е с максимална стойност 25 000 лв. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини