Съдържат ли дините опасни нива на нитрати? Как да проверим?

Скритата опасност в дините от пазарите и супермаркетите: тревожни нива на нитрати! Експеримент, проведен от румънски журналисти на няколко пазара и супермаркет в Яш, разкри сериозен риск за потребителите! Да, дините съдържат опасни нива на нитрати. Тестовете са проведени с помощта на сертифицирано устройство, наречено „ Greentest “, което измерва концентрацията на нитрати в плодове и зеленчуци. Устройството е използвано за тестване на дини, продавани на пазари, както и в супермаркети. Резултатът?
На площад „Николина“, където търговците се хвалят с пъпеши от сорта Дъбулени, нивото на нитрати достигна 720 мг/кг , докато законовата граница е само 60 мг/кг .
Ситуацията не е по-добра и в големите магазини. В супермаркет диня е регистрирала концентрация от 860 мг/кг .
Нитратите са вещества, използвани за стимулиране на бързия растеж на растенията, но в големи количества те могат да станат токсични за организма. Според експерти, прекомерната консумация на нитрати може да причини сериозни състояния, от храносмилателни нарушения до парализа или дори смърт.
„Това е отрова, която може да доведе до парализа и дори смърт.“
Дирекцията за обществено здраве на Вранча (DSP) препоръчва на потребителите прост тест. Преди да ядете диня, поставете парче от сърцевината в чаша преварена и охладена вода. „Ако водата остане бистра или само леко мътна, продуктът е безопасен. Ако се оцвети, е по-добре да спрете консумацията му“, казват специалистите.
Какви други плодове и зеленчуци могат да съдържат високи нива на нитрати?
Според DSP Vranca, освен зелените и жълтите дини, лукът, нектарините и гроздето са сред най-податливите продукти, които могат да натрупат излишни нитрати.
Експертни съвети за намаляване на рисковете
Избягвайте да ядете корените и стъблата на растенията – там се натрупват най-много нитрати.
Не яжте зелената сърцевина до кората – най-високата концентрация на нитрати е точно под кората.
Избирайте зеленчуци и плодове, които изглеждат естествено , а не перфектни, защото „грозните“ често са по-здравословни.
Дръжте зеленчуците в студена вода преди готвене – това може да намали съдържанието на нитрати с до 20%.
Яжте ябълки – те съдържат много малко нитрати, само 6-10 мг/кг.
Избягвайте зеленчуци, отглеждани в оранжерии , които натрупват повече нитрати от тези, отглеждани на открито. Съхранявайте храната в хладилник – студеният въздух забавя превръщането на нитратите в нитрити, които са още по-опасни за здравето.
Източник: profit.ro

Външно министерство предупреждава: Не пътувайте до тези държави
