Съдържат ли дините опасни нива на нитрати? Как да проверим?

Съдържат ли дините опасни нива на нитрати? Как да проверим?

Скритата опасност в дините от пазарите и супермаркетите: тревожни нива на нитрати! Експеримент, проведен от румънски журналисти на няколко пазара и супермаркет в Яш, разкри сериозен риск за потребителите! Да, дините съдържат опасни нива на нитрати. Тестовете са проведени с помощта на сертифицирано устройство, наречено „ Greentest “, което измерва концентрацията на нитрати в плодове и зеленчуци. Устройството е използвано за тестване на дини, продавани на пазари, както и в супермаркети. Резултатът?

На площад „Николина“, където търговците се хвалят с пъпеши от сорта Дъбулени, нивото на нитрати достигна  720 мг/кг , докато законовата граница е само  60 мг/кг .

Ситуацията не е по-добра и в големите магазини. В супермаркет диня е регистрирала концентрация от  860 мг/кг .

Нитратите са вещества, използвани за стимулиране на бързия растеж на растенията, но в големи количества те могат да станат токсични за организма. Според експерти, прекомерната консумация на нитрати може да причини сериозни състояния, от храносмилателни нарушения до парализа или дори смърт.

„Това е отрова, която може да доведе до парализа и дори смърт.“

Дирекцията за обществено здраве на Вранча (DSP)  препоръчва на потребителите прост тест. Преди да ядете диня, поставете парче от сърцевината в чаша преварена и охладена вода. „Ако водата остане бистра или само леко мътна, продуктът е безопасен. Ако се оцвети, е по-добре да спрете консумацията му“, казват специалистите.

Какви други плодове и зеленчуци могат да съдържат високи нива на нитрати?

Според DSP Vranca, освен зелените и жълтите дини, лукът, нектарините и гроздето са сред най-податливите продукти, които могат да натрупат излишни нитрати.

Експертни съвети за намаляване на рисковете

Избягвайте да ядете корените и стъблата на растенията  – там се натрупват най-много нитрати.

Не яжте зелената сърцевина до кората  – най-високата концентрация на нитрати е точно под кората.

Избирайте зеленчуци и плодове, които изглеждат естествено , а не перфектни, защото „грозните“ често са по-здравословни.

Дръжте зеленчуците в студена вода преди готвене  – това може да намали съдържанието на нитрати с до 20%.

Яжте ябълки  – те съдържат много малко нитрати, само 6-10 мг/кг.

Избягвайте зеленчуци, отглеждани в оранжерии , които натрупват повече нитрати от тези, отглеждани на открито. Съхранявайте храната в хладилник  – студеният въздух забавя превръщането на нитратите в нитрити, които са още по-опасни за здравето.

Източник: profit.ro

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини