Опасни за децата бразилски бонбони заливат пазара у нас
Бонбоните тип „маршмелоу“ могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза. Причината е в компонента "тартразин", по-известен като Е-102. Съставката е изцяло изкуствена, няма аналог в природата, и придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е-142 храните добиват яркозелен нюанс, пише БГНЕС.
Тартразин се получава от въглищен катран, иначе казано от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран. На гърба на опаковката е упоменато, че въпросните маршмелоу съдържат тартразин, който е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се използва тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.
Тартразинът може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразинът повишава риска от появата на рак на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.
Опасните бонбони са произведени в Бразилия през декември 2023 г., т.е. от тях очевидно има широк внос. Още през 2020 г. български медии алармират за опасната храна - точно за тези бонбони, с призива предимно родителите да четат какво купуват на децата си.