Институции обсъдиха пожарната обстановка у нас

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

На среща между институциите беше обсъдена обстановката, свързана с пожарите, както и кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“. На форума, организиран от областния управител на Благоевград Георги Динев, присъстваха представители на всички възлови институции в областта, свързани с осигуряването на безопасността на хората, както и с опазването на природата в пожароопасния сезон.

Зам.-директорът на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, коментира актуалната обстановка за пожара, пламнал в Гърция. По данни на хората, които от дни работят на терен, пожарът все още не е навлязъл на наша територия. От българска страна служителите на ЮЗДП и ангажираните териториални поделения разширяват пограничната бразда, така че да се получи една по-широка ивица. От гръцка страна продължава гасенето само с летателна техника. Към момента данните показват, че все още пожарът е на около 600 метра от нашата територия, но с оглед динамиката на вятъра, не са изключени изненади, посочи инж. Каменова. ЮЗДП е в добра координация с Областната администрация, общините и противопожарната служба. „Това е едно природно бедствие, с което няма как да се справим без общи усилия. Надявам се отново да си синхронизираме задачите, всеки да бъде на място, така че да се реагира своевременно,професионално, без хаос и всяване на паника“, подчерта заместник-директорът.

На събитието беше популяризирана кампанията „Безопасността е най-опасната искра“ на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на горите от пожари и подобряване координацията между институции и граждани. Кампанията има за цел да повиши превенцията и готовността за дейности, които включват предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на пожарите.

ЮЗДП разполага с информационен клип и информационни брошури, в които са представени най-честите причини, които могат да предизвикат пожар (цигара, парче стъкло, палене на стърнища и огнища в близост до горски територии). Материалите бяха предоставени на разположение на всички институции, които изразиха желание да ги разпространят сред най-уязвимите групи от населението.         

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини