Пожарът в Гърция вече е на 1,5 км от границата ни, наши горски и пожарникари правят просеки

Снимка: Илинден Прес
Снимка: Илинден Прес

Горският пожар, който от вчера вилнее в съседна Гърция, вече е на 1,5 км от границата с България. Гръцките екипи не могат да овладеят пламъците. В опитите за потушаването на огъня  по южните склонове на планина Славянка са включени 2 хеликоптера и самолет.

„През нощта летателните машини не работиха, но тази сутрин отново гасят пожара. Ние действаме превантивно – правим просеки и чистим растителност по граничната бразда със специализирана горска техника. 12 души са високо в планината – два екипа огнеборци от Гоце Делчев и Сандански и горски служители. Засега няма нужда от доброволци, теренът е труднодостъпен, с големи наклони е“, каза тази сутрин инженер Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци.

С булдозер се правят просеки, където границата минава през пасища и треви. Пожарът е обхванал не само ниската част на гората в Гърция, но и короните на дървета.

Най-близкото населено място е санданското село Голешово. Засега няма място за тревога, но всичко зависи от работата на гръцките огнеборци. От това зависи дали огънят ще премине на българска територия. Оперативен щаб в Благоевград е във връзка с гръцките власти, за да координират действията по потушаването на огнената стихия, ако тя прехвърли граничната бразда. Тогава има риск огнените пламъци да обхванат и биосферния резерват "Али ботуш". 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини