Кметът Байкушев с новина във Фейсбук: Погасихме над 6 млн. лв. наследени дългове, положението с парите още е критично

Методи Байкушев
Методи Байкушев
Кметът на Благоевград Методи Байкушев отново заложи на любимата си социална мрежа, за да внесе яснота за финансовото състояние на общината. С публикация във Фейсбук той дава отчет на първите 6 месеца от годината. Според него положението с парите в община Благоевград продължава да е критично. Припомня, че през ноември 2023 г. с решение на ОбС се наложи искането от Министерство на финансите на безлихвен заем от 5,28 млн. лв. С него и с цялостно променената финансова политика бе довършена анаеробната инсталация.
 
Погасени са следните наследени задължения:
2.3 млн. лв. по съдебно решение на строителя на басейна в Еленово (завършен през 2016 г.);
2 млн. лв. окончателно погасяване на задълженията към РИОСВ, натрупани през 2013 – 2017 г.
1.3 млн. лв. разходи за местните избори от октомври-ноември 2023 г. (целеви средства, които са били дадени от МФ за разплащане след изборите, но бяха похарчени).
300 хил. лв. по съдебни решения за задължения от 2010 – 2023 г.;
170 хил. лв. - забавени през 2023 г. за семействата с новородени.
 
През този месец окончателно е погасен и банков заем от 2019 г., по който всеки месец се връщаха по 136 хил. лв. главници и лихви. Всички погасителни вноски по другите теглени в предишни мандати банкови заеми се плащат в срок, като от встъпването му в длъжност до момента са върнати над 2,5 млн. лв.
 
Кметът посочва, че през май т.г. Общински съвет даде съгласие за поемане на дълг до 14,5 млн. лв. Дългът все още не е изтеглен. Това ще стане постепенно едва след като се избере банка и се сключи договор с нея. В момента се готви процедурата за избор.
 
Заемът е строго целеви за изпълнението на 13 проекта – изграждане на две детски градини, ул. Промишлена, ремонт и реконструкция на Операта, свлачището по пътя за Картала и съфинансиране на санирането на няколко общински сгради. С парите от заема ще се плаща по тези проекти, като не може парите да се пренасочват за други неща.
 
Градоначалникът твърди, че още дълго Община Благоевград ще има финансови проблеми и основните причини за това са три. Първата е системна и важи за почти всички общини. Те се финансират основно от местни данъци и такси, и от управление и продажба на собственост. Общините не получават нищо от големите данъци – ДДС, корпоративен и данък върху доходите. Собствените приходи са крайно недостатъчни за нормално изпълнение на местните дейности. Затова градовете в България все са с дупки, криви тротоари и зле поддържани зелени площи.
 
Втората причина са лоши решения в миналото за големи разходи, които общината не е можела да си позволи. Например, докато е организирала хубави, но скъпи събития като "Франкофоли", награди на БГ Радио и "Тарарабумбия" общината не си е плащала задълженията към РИОСВ, от което се натрупали около 9 млн. лв. с лихвите.
 
"През 2022 г. и 2023 г. пък се направиха два скъпи фестивала в парк Македония, но в същия период неправомерно са харчени целеви пари за проекти, които сега липсват. Третата причина са финансовите корекции, които ни налагат по европроекти. На Благоевград са наложени корекции за милиони за недобре изпълнени проекти в миналото. Финансовите корекции са чиста загуба за общинския бюджет и част от заемите са взимани точно за да „покрият“ дефицита от тази загуба. Много други български градове имат същия проблем. Системно приходите от такса смет са много по-малко отколкото общините харчат за управление на отпадъците. Този проблем се задълбочава с годините, защото разходите за отпадъци постоянно растат, заради нарастващите разходи за енергия и труд, и заради новите депа и съоръжения за третиране, чието опериране е много скъпо. В Благоевград за управление на отпадъците ни трябват около 15 млн. лв., а приходите от такса смет са малко над 8 млн. лв. Очаква се след пускането на анаеробната инсталация разходите да скочат с още около 3 млн. лв.", пише Байкушев.
 
Затова на държавно ниво се заложи неизбежно вдигане на такса смет от догодина чрез нов метод за изчисление, което всяка община ще трябва да приеме в следващите месеци. Това ще помогне на общините лека-полека да нормализират финансите си, но гражданите ще са недоволни.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини