В Пиринско: Строят по-малко, но два пъти по-големи жилища

В Пиринско: Строят по-малко, но два пъти по-големи жилища

По-малко жилища се строят в област Благоевград, но с по-голяма площ. Само допреди година преобладаващите нови апартаменти бяха 2- и 3-стайни, а сега се изграждат по-големи. Въведените в експлоатация жилищни сгради в региона през първото тримесечие са 51, а жилищата в тяхса 142. Това нарежда областта на 8-о място в страната, пише 24 часа.

Най-много са 4-стайните жилища - 33, а 28 са 5-стайните. През четвъртото тримесечие на 2023 г. новите сгради са 76, а жилищата в тях са 196. Спрямо същия период на миналата година сградите са с 2 по-малко, а броят на жилищата в тяхнамалява с 1/3, показват данните на НСИ. Общата полезна площ на всички нови жилища обаче е с 32,3% повече в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се увеличение и при средната полезна площ на едно жилище от 84,6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2022 г. на 168,5 квадрата през същото тримесечие на миналата година.

“Допреди година купувачите търсеха най-много тристайни жилища, сега наблюдаваме интерес към по-големите, макар сделките леко да намаляват. Клиентите стават по-претенциозни, повече оглеждат, сравняват и предпочитат сравнително ново жилище, което няма нужда от основен ремонт”, коментират брокери.

Приходите на строителните фирми от строителството на сгради за 2022 г. са 272,1 млн. лв., като нарастват с 37,3% спрямо предходната година, сочат данните на статистиката. 40,5% са от строителство на жилищни сгради. От януари до март в областта са сключени 1658 сделки за продажба на недвижими имоти, като преобладаващата част от тяхса за жилища и много малко за земи. Най-много сделки има в Службата по вписвания в Разлог - 551, която обслужва и Банско, където основно се купуват ваканционни апартаменти. В сравнение с първото тримесечие на миналата година има спад с около 10% на продажбите на недвижими имоти, показват данните на Агенцията по вписвания.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини