Втори черен ден за Хитрино, газ изтича от цистерните

Снимка: Dnes.bg
Снимка: Dnes.bg

Бедствено положение е обявено в шуменското село Хитрино в деня, в който започна операцията по източване на цистерните от влака, чийто взрив отне живота на 7 души, а 29 са в болница, шестима от които са в критично състояние, пише Vesti.bg

Процесът е сложен и опасен, а целта е композицията, натоварена с пропан-бутан и пропилен, да бъде обезвредена и опасните вещества да бъдат прехвърлени в нови вагони. Общо 12 са авариралите цистерни - 9, пълни с пропилен, и 3 с пропан-бутан. Всяка една от тях е с вместимост от 40 тона. Операцията ще продължи вероятно поне 48 часа, но заради възникнали усложнения ще се проточи. Оказва се, че обстановката е усложнена допълнително тази сутрин и от това, че има изтичане на газ от още две от цистерните, посочи вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова след заседание на Кризисния щаб.

Има опасност от обгазяване, заяви и главният секретар на МВР Георги Костов. На място са най-добрите специалисти и доброволци, които рискуват своя живот, коментира той. Операцията е изключително рискова, защото при рязането на пропуканите цистерни не трябва да излизат искри, за да не се възпламенят опасните вещества. Затова те ще бъдат замразявани.

Вчерашната трагедия на гарата в шуменското село отне живота на 7 души, а 29 са пострадали и са настанени в болници в Шумен и Варна. Шестима са в критично състояние. Взривът е регистриран в 05:37 часа. Едната от вресиите е превишената скорост, с която се е движела и с която е навлязла в селото композицията с 26 цистерни от Бургас за Русе. Скоростта, с която се движи, трябва да е до 40 км/ч. Има разкъсване на композицията между 5 и 6 вагон, но експертиза трябва да докаже от какво е. 

От вчера са регистрирани и опити за пробив на блокадата на селото. Местните се опитват да си нахранят животните, макар че обстановката е наистина опасна. Обмисля се служители на общината да раздават храна на добитъка. 

Към момента от прокуратурата не казват по какви версии работят, защото предстоят още огледи. Причиняване на смърт по непредпазливост е работното обвинение, посочи и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Информацията от черните кутии на двата локомотива е снета и вече е в следствието. 

Взривилата се композиция не е била претоварена, коментира и Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ, предаде NOVA. Той отказа да коментира слуховете, че влакът е влязъл в гарата с много висока скорост.

„Това ще бъде ясно, след като се разшифрова информацията от записващите устройства”, заяви Минчев. По думите му сигнализацията на гарата е работила както трябва. 

Шефът на "Булмаркет" - частната фирма превозвач на цистерните, Станко Станков, посочи, че композицията се е движела със 70-71 км/ч. 

Цялото село вчера беше евакуирано. Изведени са около 1000 души. По-голямата част от семействата са при свои близки в региона, а 16 семейства са в кризисен център в Шумен. Хората ще получат първоначална помощ от 325 лева. Понеделник е обявен за ден на национален траур.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини