Проблем! Все още много хора в Гоце Делчев хвърлят битови отпадъци в съдовете за разделно събиране

Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Снимка: Община Гоце Делчев, архив
Много от жителите на Гоце Делчев продължават да изхвърлят битови отпадъци в съдовете за разделно събиране и в кафявите контейнери, които са само за зелени отпадъци. Общината се старае и успява непрекъснато за подобрява услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. През лятото на миналата година се поставиха 135 контейнера от типа “Бобър” за събиране и изхвърляне на зелени отпадъци. По този начин Общината даде старт на система за разделно събиране на зелени отпадъци със специални съдове, като тези отпадъци щсе извозват до инсталацията за компостиране, изградена в Регионалното депо в Гоце Делчев, където се преработват в компост.
 
 
В кафявите контейнери може да бъдат изхвърляни следните отпадъци: листа, тънки клони, трева, шишарки, градински отпадъци, храсти, растения, дървесни стърготини. В тях категорично не трябва да се изхвърлят хранителни отпадъци, битов отпадък, пепел от въглища и дърва, листа от орех и див кестен. Абсолютно недопустимо е изхвърлянето на сезал, канап, стъкло, опаковъчни ленти и мрежи, кабели, стреч фолио, въжета, тел, инертни материали, пластмасови опаковки, метални опаковки и хартиени опаковки.
 
Частни гардове вече охраняват Рилсикя манастир

Съвсем наскоро се поставиха и два контейнера в града, в които могат да се изхвърлят стари дрехи, обувки, кожени и текстилни аксесоари, домашен текстил.

Често обаче тези ясни и лесни за изпълнение правила не се спазват и по този начин се пречи на въвеждането на съвременна система за управление на отпадъците, в която най-важно е тяхното разделно събиране. Може би някои хора още нямат навици, но това не е оправдание, трябва да разберат, че за по-чист град и за по-малко разходи е необходимо въвеждането на разделното събиране на отпадъците, твърдят експерти.

От Община Гоце Делчев призовават всички граждани да бъдат по-отговорни и да използват различните съдове за отпадъци така, както сочат указанията на тях.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини