Стотици миряни на опашка пред църквата на Ванга от ранни зори

Снимка: Илинден Прес
Снимка: Илинден Прес

Още в ранни зори започна напливът на миряни към църквата „Света Петка Българска“ в Рупите, построена преди 29 години от пророчицата Ванга. Опашката се точеше от божия дом чак до паркинга, където имаше и доста автобуси с туристи от различни населени места в страната. Стотици хора присъстваха на тържествената литургия в храма навръх Петковден. В празничния и слънчев ден манастирският комплекс се напълни с хора на всякаква възраст. Пенсионери и деца бяха в храма и чуха службата на отец Живко Димитров. „Радостно е, че толкова много миряни уважават паметта на леля Ванга“, сподели управителят на комплекса Серафим Иванов.

Хората запалиха свещи и положиха цветя и на гроба на ясновидката, поклониха се пред паметта й, Ванга напусна този свят през 1996 година. Много нашенци, които са си дошли от гурбет в чужбина, по традиция избират храма на Ванга, за да се помолят за здраве и благоденствие, правят и дарения. Пет казана с курбан, за който животните са дарени от различни хора, бяха раздадени на присъстващите за здраве и благоденствие.

„Всички я почитат като светица заради добрините, които стори приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа и способности. На хиляди хора Ванга е вдъхнала вяра, любов и надежда. И са много тези, които вярват, че продължава да им помага и да ги закриля и днес, но от небето“, твърдят служителите на манастирския комплекс.

През целия ден ще продължи върволицата от хора, които разглеждат целия комплекс – къщата, в която е живяла пророчицата, храма, гроба, изложбената зала, снимат се пред паметника на ясновидката, който бе открит за 100-годишнината от нейното рождение, каза още управителят на комплекса Серафим Иванов.           

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини