Уилям Сароян: Никой враг не дразни така, както врагът, който ти е бил приятел

Уилям Сароян
Уилям Сароян

Той е сред най-добрите писатели на миналия век в САЩ. Уилям Сароян е и сред вечните бунтари на своето време. Както сам казва: Истинският писател е бунтар, който не се спира никога! Уилям е от арменски произход, роден е в бедно емигрантско семейство на днешната дата през 1908 година. Едва тригодишен е, когато баща му умира. Майка му работи като прислужница и отглежда четирите си деца. Трудното детство го принуждава да напусне училище, когато е на 15 години, за да може да работи, но открива магията на писането и решава да стане писател. Първият му разказ излиза в американски вестник на колония от преселници.

През 1934 г. публикува първата си книга „Дръзкия младеж на летящия трапец”, което на практика е старт на неговата литературна кариера. Творчеството му е съставено от над десет романа, много пиеси, повече от 3000 разказа, малко стихове. Сароян е категоричен, че писателят в Америка, за да остане верен на себе си, трябва да е независим от царството на парите. Пиесата му „Времето на вашия живот” спечелва наградата „Пулицър”, но Сароян в типиния си стил я отхвърля с думите: „Никой не може да ме купи”. Сред най-известните му книги са „Човешка комедия”, сборникът с разкази „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света”, „Некролози”, „Мамо, обичам те”, „Той и тя”, „Светът, денят, нощта, аз”, „Един ден от залеза на света”.

Любопитно е, че известният американски писател е бил на посещение в Благоевград в края на 70-те години на миналия век. Колоритният американец участвал в първата писателска среща в града, организирана от Съюза на писателите в България и Общината. Делегацията се разходила и до прочутите по онова време черешарници в село Долно Българчево, където опитали от вкусните череши, като си ги набрали директно от дървото. Сароян напуска този свят на 18 май 1981 година.

Вижте интересни мисли на писателя и бунтаря Уилям Сароян:

Хората са си хора. Не се страхувай от тях.

Добрите хора са добри, защото са постигнали мъдрост чрез провалите.

Няма как да не забележиш, че светът ни е изтерзан от провали, от омраза, гузна съвест и страх.

Не мога да мразя дълго. Не си струва.

Никой враг не дразни така, както врагът, който ти е бил приятел или и сега ти е такъв, а те са много повече, отколкото ни се струва.

Искам да живея във време, когато мога да вървя спокойно по земята сред адекватни хора. Искам да живея във време, когато мога да построя дом и да живея в него така, че да създавам смислено минало. Искам да живея във време, когато мога да търся любов и да я намирам. Искам да живея в такова време. Не искам да бързам и искам да не бъда хванат. Искам да живея във време, когато мога да заспивам и да се будя, да мечтая, че наистина съм бил на земята. Време.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини