Арестуваха трима българи във Великобритания по подозрение за шпионаж в полза на Русия

Снимка: Стопкадър, NOVA tv
Снимка: Стопкадър, NOVA tv

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрение, че шпионират в полза на Русия. Арестът им е част от мащабно разследване за пробив в националната сигурност на Кралството, съобщава британската медия Би Би Си. Информацията беше потвърдена за NOVA и от британската полиция.

Тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Великобритания от години. Участвали са активно като членове на избирателни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, но българското посолство не е било уведомено.

Катрин Иванова е на 32 и живее във Великобритания от години. През февруари тя и още двама български граждани – Орлин Русев и Бисер Джамбазов, са задържани от властите на острова по разследване за шпионаж в полза на Русия.

„Колкото и да е неприятно, ние научаваме за това от иначе една много безспорна медия, каквато е Би Би Си. Не сме били информирани за задържането от февруари месец”, призна посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков. Той обясни, че това е възможно, когато гражданите сами са отказали помощ от родината си. Подозрението му е, че съгражданите ни сами са отказали да бъдат информирани българските власти за случая

Според информацията в британските медии при обиските по разследването са открити фалшиви паспорти, лични карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Информацията, която може да бъде намерена за тримата българи, не е много. От профила на Орлин Русев в LinkedIn става ясно, че през 2008 и 2009 г. той е бил съветник в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се премества в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е много.

В базата данни на посолството ни във Великобритания Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година. От Facebook пък става ясно, че заедно с Бисер Джамбазов са предлагали курсове по английски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, но не като представител на държавата.

Тримата наши сънародници са били активна част от българската общност в Лондон. Работили са за българска социална платформа, която оказва помощ на наши сънародници, включително с езикови курсове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини