Средната работна заплата у нас е 1957 лв., в строителството ръстът е най-висок

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Средната работна заплата в България, макар и с малко, вече е над 1000 евро. През второто тримесечие на 2023 г. тя достига 1957 лева (1000,60 евро). Спрямо първите три месеца на годината ръстът на възнагражденията е с 4 на сто, показват данните за доходите у нас на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо второто тримесечие на миналата година средната работна заплата у нас се е увеличила с 13.1%.

Данните на НСИ показват и друг любопитен момент - възнагражденията в частния сектор вече са по-високи от тези в обществения. Това вероятно означава, че все повече фирми в България са започнали съвестно да плащат осигуровки на служителите си и са спрели да дават пари в плик. 

Средната заплата в частните фирми за второто тримесечие на тази година е 1961 лева, а в държавните и общински предприятия - 1944 лева. 

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на възнагражденията, са „Строителство“ - с 8.5%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.3%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - със 7.5%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2023 г. нарастват с 25.2 хил., или с 1.1%, спрямо края на март 2023 г., като достигат 2.33 млн. по предварителни данни на Националния статистически институт.

Спрямо първото тримесечие на 2023 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 29.1%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3.8%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 1.8%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение, с 1.6%, е регистрирано в дейност „Образование“.

В края на юни 2023 г. в сравнение с края на юни 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение нарастват с 24.2 хил., или с 1.0%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 16.5 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6.5 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5.2 хил., а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - със 7.1 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 6.2 хиляди.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. До Ревански
    Якоруда не ви иска Беди и Карафеиз и ни е срам от вас. Вие се провалихте. Нищо не постигнахте за този град и община. Доста години ви търпяхме, и разбрахме че не ставате за управляващи. Трябват нови хора с чисто минало, честни и образовани, които да се разграничат от това СТАТУКВО, и да ви освободят всички. Тези нови лица са Мехмед Вакльов и екипа който той ще представи.В тях е надеждата Якоруда и селата да започнат да се развиват и печелят проекти , както в Белица. Промяната идва. Подкрепете ги. Оставете страха и заплахите, които ви внушават. Те са минало. Победата е близо. Досега като ви управляваха само якорудчани, какво- НИЩО, ограбиха ви, прогониха ви, заплашваха ви, отмъщават ви, фалираха общината и закопаха града. Мехмед Вакльов е правилният избор да СПАСИ ЯКОРУДА
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини