Италиански прокурор и професор взеха голямата награда за разследваща журналистика в конкурса „Вероника Герин“

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Италианският прокурор Никола Гратери и университетският професор Антонио Никасо получиха голямата награда в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, учредена Благоевград, в памет на убитата ирландска журналистка Вероника Герин.

Те бяха наградени за книгата им „Бялото злато“, в която се описва трафика на кокаина от Колумбия до Австралия и е тяхно разследване. Двамата получиха плакета от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и посланика на Ирландия Майкъл Форбс.

Гратери и Никасо са получавали смъртни заплахи, заради което живеят под полицейска закрила. Гратери е известен като прокурор с борбата си срещу калабрийската мафия ндрагета.

„И вие имате същите проблеми като Италия - мафия и корупция, те са двете лица на една и съща монета. Време е за действие, а не за думи, каза награденият италиански прокурор в Благоевград.

Грамоти взеха и журналисти от "Труд", "168 часа", "Телеграф", "24 часа", Нова телевизия  и други.

Отличие на името на Вероника Герин получиха и екип от студенти създали сайта бългърска история, както и ученици от в.Кандилце към Православния център на Неврокопска епархия..

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини