Социален проект за грижа в дома изпълнява Община Гоце Делчев

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Община Гоце Делчев започна изпълнението на проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“. Той се финансира с административен договор за безвъзмездна финансова помощот Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Общата стойност на проекта е 685 021,49 лева.
Срок за изпълнение на дейностите е 13 месеца – от 04.02.2023 г. до 04.03.2024 г.

Общата цел е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, с оглед пълно и гъвкаво задоволяване на индивидуалните им потребности.

Специфични цели:

- разширяване на възможностите за дългосрочно предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа в община Гоце Делчев.

- повишаване на капацитета на общинско ниво за предоставяне на мрежа от качествени и достъпни интегрирани здравно- социални услуги в домашна среда за лицата с увреждания и възрастните хора.

Проектът включва изпълнението на следните дейности:

  1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно- социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.
  2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).
  3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост.
  4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Целеви групи: В дейностите за подкрепа, чрез предоставяне на грижи в дома ще бъдат обхванати, представители на следните целеви групи:

- Възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания - 127 лица, които в рамките на 12 месеца в домашната си среда ще получават: почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение; почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ; психологическа подкрепа, консултиране; доставка на храни и продукти от основна необходимост; информиране и индивидуални консултации с различни медицински специалисти във връзка с поддържане и контролиране на здравословното състояние.

- Служители на доставчика на услугата „грижа в дома“ - 32 лица, които ще бъдат наети по проекта за предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги, и които ще получат професионална подкрепа, чрез осигуряване на необходимото обучение (въвеждащо и/или надграждащо) и периодично провеждане на супервизия.

Очаквани резултати:.

- Минимум 127 потребители, ще получат различни по вид почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда.

- На всеки потребител ще бъде осигурена възможност за избор на услуги, които в максимална степен отговарят на неговите потребности.

- Ще бъде осигурен достъп на лица с увреждания и самотно-живеещи възрастни хора до психологическа подкрепа и консултиране, съобразно индивидуалните им потребности.

- Ще бъде осигурена навременност и надеждност на доставките от първа необходимост за хората от целевите групи.

- Ще бъде изграден професионален капацитет на екипа, ангажиран с почасовите мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, което е гаранция за високо качество на предоставените услуги.

Изпълнението на проекта ще отговори на реалните потребности на нуждаещите се лица, ще улесни достъпа им до здравни грижи и качествени услуги, ще допринесе за социалното им приобщаване и за подобряване качеството на живота им, ще повиши ефективността и устойчивостта на услугите за предоставяне на дългосрочни грижи в домашна среда на територията на община Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини