Жул Верн: Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи

Жул Верн
Жул Верн

Жул Верн е един от най-големите френски писатели и човек от бъдещето. Роден е на 8 февруари 1828 година в Нант. Той е един от най-четените романисти, превеждан на 148 езика. Още с първите си произведения е признат за основоположник на научната фантастика.

Човекът, който пътува във всички измерения на въображението, призовава: “Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли, иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им“ и още един: “Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи.“

Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат и София Лот. Майка му е от род на корабостроители и морски капитани.

На 12-годишна възраст Жул Верн успява да се качи на кораб, който заминава за карибските острови, но баща му го сваля на следващото френско пристанище.

Жул Верн, успял да увлече със себе си поколения в тези пътешествия, всъщност почти не е пътувал. След нещастен случай като млад окуцява, но полетът на въображението никога не стихва. Умира на днешната дата през 1905 година.

Сред най-известните му произведения са: “Пътешествия около света за 80 дни“, “Децата на капитан Грант“, “Капитан Немо“, “Тайнственият остров“, “Пет седмици в балон“, “Петнадесетгодишният капитан.“

В своите книги Жул Верн предсказва научни постижения – като полетите в космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуването под вода... А думите му: "Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията", звучат пророчески.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини