Хиляди протестираха в Белград срещу подкрепяното от Запада споразумение с Косово

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Няколко хиляди души се събраха в Белград снощи, за да протестират срещу подкрепяно от Запада споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което те виждат като признаване на независимостта на Косово, предадоха Ройтерс и БТА.

Конституцията на Сърбия смята Косово за съставна част от територията й, въпреки че бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г. с подкрепата на Съединените щати и Европейския съюз. Двустранните отношения трябва да се подобрят, ако Сърбия и Косово искат да постигнат стратегическата си цел за присъединяване към ЕС, отбелязва агенцията.

Демонстрантите развяваха сръбски знамена и носеха плакати с надписи "Косово не се продава", "Сърбия, а не ЕС" и "Не на капитулацията".

Протестът се състоя преди днешната среща в Охрид, Република Северна Македония, на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти с участието на официални представители от ЕС във връзка с прилагането на споразумението за нормализация на отношенията, за което двете страни се съгласиха миналия месец.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини