Ангел Кънчев - живот, посветен на България

Ангел Кънчев
Ангел Кънчев

Ангел Кънчев отдава живота си на свободата на своята родина България. Само на 22 години си отива от този свят, но оставя своя светъл пример на жертвоготовност за по-доброто бъдеще на своя народ. Превръща се в български герой, погубен в разцвета на младостта. Той е Ангел Кънчев, роден на 11 ноември 1850 г. в град Трявна, където първо учи, а след това продължава образованието сив Русе и като стипендиант в Болградската гимназия в Бесарабия. Трупа знания и във Военното училище в Белград, което никак не е случайно. Ангел вече е направил своя избор – ще се бори за освобождаването на народа си от османско иго.   

Кънчев установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция и се включва във Втората българска легия, когато е на 18 години – през 1868 година. След нейното разпускане се прехвърля в Румъния и публикува във в. „Дунавска зора“  Възвание до българския народ, с което го призовава на борба против османските поробители.

Включва се дейно в националнореволюционното движение и през същата година е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник не на кой да е, а на Васил Левски. Среща се с Апостола на свободата в Ловеч, който му дава задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време успява да привлече много сподвижници за святото дело заради активната си дейност. На 5 март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си. Последните му думи са: „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини