Експерти обследват състоянието на Байкушевата мура след пречупването на един от клоните й

Снимки: НП
Снимки: НП

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и представители на Института за гората – БАН, Лесотехнически университет и Лесозащитна станция извършиха обследване на Байкушевата мура. Най-старото иглолистно дърво у нас е на над 1300 години, а преди две седмици заради метеорологичните условия се пречупи частично един от най-ниско разположените му клони. Най-вероятната причина за това е ураганен вятър или паднал върху клона тежък сняг.

След първоначалния оглед на здравословното състояние на дървото експертите предвиждат използването на специализирани високотехнологични уреди за изследване на вътрешността на мурата. Чрез тези апаратура е възможно да се установят вътрешните кухини, гнилостни процеси и отклонения от нормалните показатели, индикиращи здравословни проблеми, които не могат да се забележат с просто око. Изследванията ще позволят и изготвянето на препоръки за последващи оздравителни действия.

Всички предприети действия до този момент са с оглед съхраняване на дървото и недопускане на инциденти с посетителите.

Дирекция „Национален парк Пирин“ предупреждава за повишено внимание при посещение на Байкушевата мура.

С цел осигуряване на безопасност временно е ограничен достъпът на хора до вековното дърво. Информация за опасността на български и английски език е поставена на видно място преди достъпа до дървото.

                                        Байкушевата мура

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини