Нова камбана бе осветена и монтирана в храм „Св. Николай Чудотворец” в Дупница

Нова камбана бе осветена и монтирана в храм „Св. Николай Чудотворец” в Дупница

В най-стария дупнишки храм „Св. Николай Чудотворец” от XVII век бе осветена и монтирана нова камбана. Тя тежи 47 килограма и на нея е изобразено Разпятието на нашия Господ Иисус Христос. На камбаната е излят и надпис с годината на освещаването и поставянето й, както и името на дарителя Юлиан Манов, с чиито средства в момента се извършва и цялостната реставрация на черквата.

Камбаната е изработена от пловдивската фирма „Джи Ейч Пи Енд Ей” на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и монтираният в храма електронен механизъм за биене на църковните камбани. Новата камбана бе поставена на мястото на една от трите стари камбани, която, неизвестно кога и при какви обстоятелства, е била открадната. Липсващата камбана е била най-малката от трите и на нея е бил изобразен св. Никола. Старите камбани са поставени в периода 1936 – 1937 година. Патронът на храма е изобразен и върху най-голямата камбана. На нея е излят следният надпис: „Направени по съдействието на църковното настоятелство: свещеник Никола Демиревски, Александър Табаков, Димитър Чапкънов, Стоичко Захариев и Никола Т. Илиев при храма св. Никола, гр. Дупница, 1936г.”. През следващата 1937 година е била поставена и другата, запазена и до днес, камбана, на която са излети образите на св. Богородица и Спасителя. На нея са се подписали и камбанолеярите: София, Камбанолеяри Ст. Д. Алексиев и С-ве.

Самата камбанария е изградена през 1929 година, когато е направено последното пристрояване на храма. Макар и построено много по-късно, кубето е много красиво и хармонира отлично с цялостната архитектура на храма. То се издига над центъра на артиката, покрито е с ламарина, а върху него се издига красив железен кръст. В иззидана ниша върху лицевата му страна е изобразен патрона на черквата – св.Никола. Камбанарията вече е ремонтирана в рамките на цялостната реставрация на храмовата сграда.

Не ни дели много от времето, когато камбаните, след повече от 40-годишно прекъсване, отново ще започнат да свикват вярващите за богослужение в храм „Св. Никола”. Официалното откриване планираме за месец април 2023 година. „Нека повече никога да не престават да бият”, пожелава отец Иван Айдаров, председател на Църковното настоятелство при храма.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини