4300 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия, 20 наши доброволци издирват оцелели

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция достигна 2900 души, а още 1400 са загубили живота си в съседна Сирия. Това е тъжната статистика след множеството трусове. Местни медии съобщават за над 15 000 ранени.

Мощното земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Турция в ранните часове на вчерашния ден. Десетки бяха силните вторични трусове, а около обяд последва още едно земетресение със сила 7.5 по Рихтер.

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора по руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.


Турция отправи международен призив за помощ, десетки държави откликнаха.

20 български доброволци са в пострадалите от земетресението в Турция региони. Те са част от Националната асоциация на доброволците и отрядите им реагират при бедствия и аварии. Доброволците ще помагат при издирването на оцелели, както и при разчистването на руините от рухналите сгради.

България е една от първите държави от Европейския съюз, които изпратиха помощ към Турция. Екипите направиха няколко курса с военните самолети „Спартан”. Страната ни изпрати и система за издирване. На терен ще работят доброволци, планински спасители и следови кучета.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини