Спасители: При дълги и тежки преходи в планината си наемете опитен водач

Снимка: ПСС-Благоевград
Снимка: ПСС-Благоевград

Чакахме дълго снега тази зима, но през миналата седмица наваля доста в планините и в зимните курорти. Време е за зимна ваканция и каране на ски и сноуборд. Ски центровете се напълниха с ентусиасти. Но многото сняг е предпоставка и за лавини. А това понякога се подценява от планинарите. И най-вече от тези, които търсят адреналина с каране на ски и сноуборд извън ски центровете. Те буквално си играят на руска рулетка с живота си. Снегът е натрупал солидно и в Пирин, и в Рила, и в останалите планини.

На около 1500 метра надморска височина снежната покривка започва от 30-40 сантиметра, за да стигне над един метър на 2000 метра надморска височина. Това е достатъчно основателна причина скиори и сноубордисти да не карат в опасни терени, по стръмни улеи под върховете, по склонове с дълбоки козирки. Планинарите пък не трябва да минават под и по тях. В никакъв случай да не тръгват по летните пътеки, за да спестят време, защото те са по-преки от зимните. Но често трасето им се намира под големи снежни козирки, където има много сняг и заледявания.

За дълги и опасни маршрути през зимата най-добре е да се наеме опитен водач, твърдят планински спасители. Защото времето се мени непрекъснато и може да подведе хора, които не познават района. Може да се тръгне сутрин при ясно и слънчево време, но само след 2-3 часа всичко това да е само спомен и планинарите да се окажат в гъста мъгла, брулени от силен вятър и засипани от тежък сняг. Трябва да се знае, че някои маршрути се вземат за много по-дълго време в сравнение с лятото. Ако през лятото от точка А се стига до точка Б за 4 часа, то през зимата това време най-често се удвоява.

Затова е важно групата да има водач. Такава услуга се предлага от Асоциацията на планинските водачи в България. Защото не е шега да се стигне през дълбок сняг до хижа на 2000 метра надморска височина, че и отгоре, както и до високите планински върхове. Затова по-сигурно е да се наеме водач, при голяма група това няма да излезе скъпо на всеки един човек в нея. Но по този начин се гарантира до голяма степен безопасността на всички. Причината е, че водачът познава района, умее да взема решения под натиск и напрежение, той може да върне групата, ако прецени, че има риск за здравето и живота на хората. Имате ли водач, сте длъжни да го следвате и слушате безпрекословно, съветват планинските спасители.       

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини