Държавата се готви за въвеждане на цени и в лева, и в евро от август

Атанас Пеканов, снимка: Фейсбук
Атанас Пеканов, снимка: Фейсбук

Българската държава вече се подготвя за въвеждането на два вида цени – в лева и в евро. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Nova тази сутрин. За да се пристъпи към този етап обаче, планираното за 2024 г. влизане на България в еврозоната трябва да бъде окончателно одобрено от Съвета на ЕС. Според графика, решение се очаква през юли, а в случай че то е положително, цени и в двете валути биха се въвели от август.

Според мнозина наблюдатели влизането на България във валутния съюз от догодина е все по-малко вероятно на фона на чувствително по-високата инфлация в сравнение с останалите страни членки. Само преди два дни например международната рейтингова агенция Fitch също сподели очакванията си, че приемането на еврото най-вероятно ще се отложи.

Атанас Пеканов обаче все още изглежда оптимист за шансовете на страната да се справи с инфлацията и да се присъедини към еврозоната през 2024 г. По думите му България може да поиска извънреден доклад за готовността си за влизане във валутния съюз през март или април, но за целта – освен критериите за инфлацията – трябва да е приела три закона. Припомняме, че Народното събрание има една седмица живот, докато президентът Румен Радев го разпусне, а изборите за 49-ия парламент са насрочени за 2 април. 

Вицепремиерът определи тиражираните от „Възраждане“ мотиви против влизането на България в еврозоната като „неверни“ и в разрез с обективните обстоятелства. По думите му кампанията на националистите за референдум по темата е „лъскава“, но „с куп, според мен митове и неверни факти“. Пример той даде с довода, че влизайки във валутния съюз, страната ще се откаже от паричната си политика: „Ами ние сме се отказали от нея през 97-а година с влизането на валутния борд, нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност“, напомни Пекнов.

Ние трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да може да участваме в тези решения, които сега само асимилираме – те се взимат във Франкфурт, ние не участваме в тях.“

Пеканов е категоричен, че влизането на страната в еврозоната само ще повиши участието ѝ в процесите, ще може да използва всички инструменти по време на криза, а банковата система ще е по-стабилна. Освен това присъединяването към единното валутно пространство ще повиши кредитния рейтинг на България, което пък ще помогне за намаляване на лихвите по кредитите – ключово в момент, когато лихвите тепърва предстои да вървят нагоре.

Източник: economic.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини