Отиде си една от иконите на италианското кино

Отиде си една от иконите на италианското кино

95-годишната звезда на италианското кино Джина Лолобриджида е починала в Рим, съобщава La Repubblica. Една от най-известните актриси на своето поколение - Лолобриджида, или "Лоло", беше сред символите на италианската женственост, темперамент и сексапил, един неостаряващ секссимвол наред със София Лорен. 

Родена на 4 юли 1927 г., тя е носителка на 7 награди "Давид на Донатело" за актьорско майсторство, "Златен глобус" за филма "Come September" и има множество държавни награди на Франция и Италия - последната от тях ѝ беше връчена през 2016 г. на церемония от президента Серджо Матарела. През 2018 г. тя получи и звезда на Холивудската Алея на славата.

На 20 години Лолобриджида се явява на конкурса "Мис Италия" и се класира на трето място, а в регистрацията си посочва, че най-големите ѝ амбиции са "да направи нещо сериозно със своите способности". Първоначално учи рисуване и скулптура в художествената академия на Рим, но е поканена от кастинг агент, който се впечатлява от нея.

Отказах, когато ми предложиха първата роля. Те обаче настояваха. Помолиха майка ми да ме разубеди и казаха, че ще ми платят 1000 лири. Тогава им казах, че цената ми е 1 милион лири, като се надявах, че това ще сложи край на всичко. Но те отговориха "Добре", разказва Лолобриджида пред Vanity Fair.

Кариерата ѝ започва с епизодични роли през 50-те години, докато не идва пробивът ѝ в "Beat the Devil" на Джон Хюстън. През 1955 г. тя се снима във филма "Красива, но опасна", след който популярността ѝ се увеличава и медиите започват да я наричат "Най-красивата жена в света".

Сред екранните ѝ партньори са актьори като Хъмфри Богарт, Ерол Флин, Бърт Ланкастър, Антъни Куин, Франк Синатра, Юл Бринер и др.

През 70-те години работата ѝ в киното намалява за сметка на друга нейна страст: фотографията. Някои от най-известните ѝ портрети са на Пол Нюман, Салвадор Дали и др.

Лолобриджида се оттегля от киното през 1997 г. след актьорска кариера, продължила пет десетилетия. През 1999 г. тя прави опит да влезе в политиката, като се кандидатира за евродепутат, но не успява да спечели мандат за Демократите на Романо Проди.

На 95 г. тя отново планираше да се яви на избори - този път за Сената, с евроскептичната "Italia Sovrana e Popolare". Партията така и не премина бариерата за парламентарно представителство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини