Българският пилот Никола Цолов ще кара във Формула 3

Никола Цолов, снимка: БТА
Никола Цолов, снимка: БТА

Българският пилот Никола Цолов, който този сезон спечели титлата в испанската Формула 4, през новия сезон ще се състезава във Формула 3 - шампионатът на ФИА, който се провежда в уикендите и на пистите на кръговете от Формула 1, съобщи от БТА. Цолов ще е пилот на отбора ART Grand Prix, чийто състезател Виктор Мартенс спечели титлата във Формула 3 през изминалия сезон.

"За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix ", заяви Никола Цолов и допълни: 

"Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие".

Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при автомобилите след картинга, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 спечелени квалификации от 21 възможни.

Сезон 2023 във Формула 3 включва 10 кръга, като всички те ще са част от състезателните уикенди на Формула 1 - шампионатът е сред подгряващите серии на световния шампионат. Програмата предвижда 20 състезания в тези 10 състезателни уикенда, които ще се проведат на три континента, а за новия сезон бяха добавени две легендарни трасета - "Албърт парк" в Мелбърн и Монте Карло.

Пилотите във Формула 3 се състезават с идентични шасита, дело на Далара, задвижвани от 3,4-литров атмосферен двигател на Мекахром - 6-цилиндровият агрегат е с мощност 380 к.с. при 8000 об/мин. Скоростните кутии са 6-степенни полуавтоматични и са дело на Хюланд като превключването на предавките е електро-хидравлично с лостчета на волана.
Максималната скорост на болидите от Формула 3 е 300 км/ч, страничното натоварване в бързите завои достига 2,6G, ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,1 секунди, а от 0 до 200 км/ч - за 7,8 секунди.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини