С литийно шествие започва днешният празник в Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

С литийно шествие и празничен водосвет ще започне християнският празник Богоявление в Симитли. Хората ще тръгнат от църквата „Рождество на Пресвета Богородица” към моста над река Струма в Симитли. Там всички смелчаци, които са се записали, ще се включат в богоявленския ритуал за изваждане на кръста.

Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста в река Струма ще започне в 11:30 часа. Службата за Йордановден започна в 07:30 часа. Светата божествена литургия е в 09:00 часа. 

Традицията повелява на Йордановден да се влиза в ледени води за здраве. Според библейския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от свети Йоан Кръстител.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини