България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия получи зелена светлина

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Съветът на ЕС очаквано отхвърли предложението България и Румъния да станат членове на Шенген. Срещу решението се противопоставиха Австрия и Нидерландия, които още преди дни обявиха, че ще направят това.

Нидерландия подкрепи кандидатурата на Румъния, но се противопостави на тази на България, докато Австрия гласува с "против" и за двете.

Хърватия обаче ще получи възможността да влезе в зоната за свободно пътуване от 1 януари 2023 г. след единодушно съгласие от Съвета на ЕС.

Журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции като кореспондент в Брюксел, съобщи в профила си в Twitter, че по време на заседанието Германия е оказала натиск да бъдат приети и трите държави. Той съобщава, че Германия и Люксембург са заплашили да наложат вето върху приемането на Хърватия, ако София и Букурещ останат извън Шенген. В крайна сметка обаче заплахата им не е била осъществена.

Развитието от срещата беше напълно очаквано. Миналата седмица стана ясно, че Нидерландия ще блокира присъединяването ни към еврозоната, свободна от граничен контрол, като преди дни подобна позиция изрази и Австрия. Причините, които те посочват, са проблеми на южната граница с Турция, както и липсата на адекватно правосъдие и повсеместна корупция.

България от години се опитва да стане член на Шенгенското пространство, но това се оказа непосилна задача за няколко правителства подред.

Европейската комисия отдавна обяви, че София и Букурещ са изпълнили критериите за членство в зоната, свободна от граничен контрол. Включването на двете държави в Шенген беше одобрено и в редица резолюции от Европейския парламент, последната от които беше приета през октомври 2022 г.

Въпреки че Хърватия се присъедини към ЕС шест години след България и Румъния, сега тя ще ги изпревари като по-бързо стане член на Шенгенското пространство.

"Последната стъпка е завършена!", написа в профила си в Twitter хърватското постоянно представителство в Брюксел.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини