Оранжерии за продан в Сандански и Петрич заради инфлацията

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Собственици на оранжерии в Сандански и Петрич се чудят как ще оцелеят и дали има смисъл да продължат да се занимават със зеленчукопроизводство. Затова много от тях са сложили на тезгяха своите парници и търсят купувачи.

Причината е, че за да отгледат качествена продукция за пазара около Великден догодина, те трябва да направят сериозни инвестиции. Най-голям разход в момента е за отопление на оранжериите, тъй като всички горива са поскъпнали драстично.

„Отглеждам краставици и домати на площ от 6 декара. За да осигуря топлина в парниците, харча по тон и  половина въглища на ден. Като сложа чертата, то на декар отоплението от засаждането до брането ми струва около 13 000-14 000 лева. Преди около 60 стотинки от цената на продукцията ми струваше топлото, сега ще е над един лев. Само за засаждането е необходима инвестиция от 40 000 лева“, твърди 43-годишният Георги Кафтанов, който има оранжерии в санданското село Ново Делчево.

Заради огромните разходи и липсата на адекватна държавна подкрепа много зеленчукопроизводители са обявили оранжериите си за продан. При това – на безценица, тъй като целта им е да се отърват от тежкия и нерентабилен труд. Те не издържат вече на високите цени и на препарати, и на тор, и на семена, и на разсад. Всичко това ще доведе до висока себестойност на доматите и краставиците следващата пролет, които ще струват поне 4 лева за килограм още в оранжерията, а до крайния потребител тя ще е поне с 1-2 лева отгоре.  

В бранша от години алармират за проблемите, но така и няма държавна стратегия за развитието на оранжерийното производство. Липсва работна ръка, няма справедливо субсидиране. Доскоро получавали поравно и тези, които имат неотопляеми оранжерии, и тези, които притежават отопляеми оранжерии. В същото време другите съседни държави наливат пари в земеделието, а от трети страни влизат евтини плодове и зеленчуци, тъй като там не ги задължават да ползват скъпи препарати и торове.

„Тъжната истина е, че земеделските работници избягаха в чужбина, предпочитат да берат там плодове и зеленчуци за надница от 70-80 евро. Чувствам се смачкан и унижен, възможно е и аз да се откажа от оранжериите, макар че се занимавам с това почти 25 години“, допълва Кафтанов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини