Пирин текс инвестира над 1 млн. лв. във фотоволтаична централа

Снимка: БАТОК
Снимка: БАТОК

През изминалите 2 години гоцеделчевското текстилно предприятие "Пирин текс" инвестира над 1 млн. лева в изграждането фотоволтаична мрежова електроцентрала. Произведената от нея енергия ще бъде за собствени нужди и продажба на излишък. Това съобщиха от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), в която членува текстилната фабрика, съобщава Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

Съоръжението е с капацитет 1014.14 Kwp (пикова мощност) и е разположено върху покривите на производствените сгради. Първата фаза на проекта приключи през 2020 г., когато в експлоатация са пуснати два от блоковете с капацитет 645.24 kWp.

В процес на изграждане е третият блок, който по прогнози трябва да заработи до края на 2022 г. Очакванията са генерираната от централата електроенергия да покрива около 40%, с потенциал до 45%, от собственото електропотребление на фирмата. Прилаганият иновативен модел за “виртуален акумулатор” позволява генерираният в определени часови диапазони излишък да се използва от търговец на електрическа енергия, а в последствие отново да бъде възстановен към вътрешната мрежа на обекта. Това решение предоставя възможност за ползване на 100% от произведената електроенергия.

Проектът за изграждане на фотоволтаичната електроцентрала е част от дългосрочната инвестиционна програма на компанията и е в изпълнение на политиката към устойчиво развитие и зелена икономика.

От 1993 г. “Пирин текс” развива успешен бизнес в България, произвеждайки облекла за едни от най-известните световни модни марки. Предприятието е разположено в Гоце Делчев. Фирмата е дъщерно дружество на германската Rollmann and Partner Fashion Management GmbH. С персонал от над 1000 работници и служители “Пирин текс” е един от най-големите производители на облекло в бранша.

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини