Стотици семейства от Белица и Якоруда връзват бюджета с бране на гъби и билки

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Стотици семейства в общините Белица и Якоруда разчитат на гъбите, билките и диворастящите плодове, за да припечелят допълнителни доходи през летните месеци. Те се възползват от близостта до трите планини Рила, Пирин и Родопите.

За да си добър гъбар, трябва да имаш здрави крака. Това твърдят жителите на белишкото село Краище, за които гъбарството е препитание. В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, рижиката, челядинката, овчият крак, масловките, среща се и смръчкулата.

„Това лято е сезонът на манатарката, останалите видове бяха много малко. Манатарката я имаше в огромни количества преди месец, вървеше по 10 лева за килограм. Мъже, жени и деца тръгваха в ранни зори към гората”, заяви Али Рункьов от Краище.

По горските пътеки се поема по тъмно, защото се бере до обяд, че после става много горещо. Ако някои има късмет и попадне на много гъба, се прибира по-рано, за да я предаде. Другите обаче изкарват по 7-8 часа в гората.

„Едно семейство изкара 700 лева само за един ден от манатарка, толкова много я имаше в гората. Но сега е по-слабо. Гъбата е много лъжовна, намериш две-три в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал. Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма”, споделя 58-годишният гъбар.

Хората берат и билки, и диворастящи плодове – горска ягода, боровинка. Черната боровинка върви по 7-8 лева за килограм, толкова е и горската ягода.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини