Нов покрив спря течовете във вековното училище на Лешница

Нов покрив спря течовете във вековното училище на Лешница

Край на течовете и на риска сградата на вековното училище в санданското село Лешница да рухне. Фирмата, която се зае с ремонта на постройката, вече покри изцяло покрива с нови дъски, подменени са и носещите греди. По този начин се гарантира запазването на емблематичната за местните хора сграда.

„До една седмица ще покрием конструкцията и с керемиди. Всичко върви по план. Най-важен е покривът, за да няма наводнени помещения. Постройката се укрепва, за да може отново да отвори врати като Неделно училище и музей”, заяви отец Димитър Илчев, който служи в църквата „Света Марина”. Той и хората в село Лешница имат мисия – да дадат нов живот на 100-годишното школо, което през 1923 г. посреща своите първи ученици.. Тук отново ще се чуват детски гласове и ще се провеждат учебни занятия. Ще се преподава вероучение в Неделно училище и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Тяхната кауза е да съхранят вяра, култура и традиции. Паметта на селото да бъде жива. Успяха за месец и половина да съберат средства и да поставят началото на възкресяването на своето училище.

Постройката е била един имот с църквата, но през 1956 година е национализирана от комунистическата власт. Двуетажното училище е било истински център на обществения, културния, социалния и духовен живот на местните хора. Образователната институция е била важна част от историята на Лешница.

Сградата ще се реставрира, а целта е да се запази нейната автентичност. Каузата на местните хора може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини