Насред лято въглища, пелети и дърва за огрев гонят рекордни цени

Снимка: ЮЗДП, архив
Снимка: ЮЗДП, архив

Лято е, времето е горещо, морето е солено. Но има нещо още по-горещо и по-солено - това са цените на топлото за зимата. Тази година цените не са това, което бяха миналата година. Спомен е да купиш тон пелети за 400 лева. В момента почти никъде няма оферта на дребно за тон пелети под 700 лева, а цената дори върви към 800 лева. Въглищата пък още от 2021 г. тръгнаха да „позлатяват” и чувалче от 25 килограма се търгуваше на много места за по 20 лева, т.е. един тон се вземаше от купувачите срещу 800 лева. Ако някой си мисли, че дървата за огрев са спасението от скъпите цени, то не е познал. В Благоевград хора вече се запасяват с тях, но срещу 140 лева на кубик, докато миналата година таванът бе 120 лева на кубик. Никой не може да прогнозира накъде ще тръгнат цените с идването на зимата. По-скоро ще има още по-голямо увеличение. Затова хората предпочитат сега да си осигурят топлото, макар че е скъпо, но да не играят на руска рулетка в очакване на по-ниски ставки през есента и зимата. 

Не е лесно и за търговците да намерят по-ниски цени на топлото от доставчиците. За да не калкулират цени, които ще направят непродаваеми материалите за огрев – въглища, дърва, пелети, екобрикети, разпалки.

„До един месец искам складовете ни да са пълни. Но цените са много високи. Почти навсякъде ми казват, че пелетите на едро са точно 630 лева за тон, нито 5 лева надолу, нито 5 лева нагоре. Което ме кара да допускам, че не е невъзможно да има и някаква договорка между производителите. Тази цена на едро означава, че и при нас пелетите на дребно ще са между 700 и 750 лева за тон”, коментира Иван Ризов, директор на „Топливо”-Благоевград. Той уточни, че вече 2-3 години предприятието предлага само вносни въглища /донбаски/, тъй като в родните има много вредни вещества.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Редник
    Имат в складовете от всичко, но нарочно не ги продават, за да завишават цените.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини