Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи тази сутрин

Снимка: АЕЦ, архив
Снимка: АЕЦ, архив

Пети блок на Атомната електроцентрала „Козлодуй” е изключил в сряда сутрин. Това съобщиха на сайта си от Централата. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми, уверяват от АЕЦ „Козлодуй”.

Ето и официалното съобщение:

На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита.

Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини