Поставиха първата електронна протеза за долен крайник в България

Поставиха първата електронна протеза за долен крайник в България

Няколко месеца след като световните производители стартираха Power Knee, първата в България активно захранвана колянна протеза бе поставена и на български пациент. Под ръководството на известния български лекар-травматолог и професионален протезист доц. Владислав Иванов, електронната протеза бе поставена на 50-годишен пациент.

 „Успяхме да изработим конфигурация на бедрена протеза с два електронни компонента - с електронно коляно и електронен глезен и съм удовлетворен, че стартирахме, с помощта на производителите от Холандия, ерата на електронните протези в България само няколко месеца след като бе изработено електронното коляно в света", сподели доц. Владислав Иванов.

"Предстои да обучим пациента до съвършенството на походката, тъй като тази най-високотехнологична система, при която двата елемента – глезен и коляно имат софтуерна връзка, се нуждае от правилна рехабилитация. В следващите месец-два ще представим официално резултатите от протезирането с два електронни компонента“, допълни той.

Доц. д-р Владислав Иванов е един от най-добрите специалисти по рехабилитация на опорно-двигателния апарат у нас и в света. Специалистът по „Ортопедия и травматология” и „Биомеханика“ има над 30 публикации, 13 рационализации, 6 изобретения, съавтор е на учебник по ортопедия, има магистратура по здравен мениджмънт, доцент по ортопедия и биомеханика.

През 1992 година създава първата фирма за външно протезиране, която повече от 30 години е синоним на иновации в подобряване на мобилността на хората с ампутирани крайници.

Източник: Радио Благоевград

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини