Симеон Сакскобургготски открива изложба в Симитли

Снимка: Dnesplus.bg
Снимка: Dnesplus.bg

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски ще бъде почетен гост на откриването на изложбата „Духът на българското минало в образи” в Симитли. Експозицията ще бъде подредена в изложбената зала на читалище „Св. Климент Охридски” в града на 29 септември. Изложбата е дело на млади художници от Факултета по изкуствата в Югозападния университет „Неофит Рилски” и представя всекидневния живот на българина по селата, пространството на неговия дом и църквата, където отива да се помоли на бог.

Ще бъдат показани и няколко икони, изобразяващи евангелски сцени, рисувани рядко от зографите. Изложбата е допълнена от етнографски кът, представящ битовата среда в една възрожденска къща. Сред изложените експонати е и Евангелие от времето на цар Борис ІІІ. Куратор на изложбата ще бъде Лалка Тодорова.

След откриването на изложбата ще бъде представен и „Пътеводител на Симитлийския край” с редакторска колегия проф. д-р Нина Христова, д-р Диана Велева Иванова, д-р Милена Ангелова и Елена Александрова.

Друг акцент в програмата е конференцията „Аферата „Мис Стоун” – век по-късно: мнения, оценки, анализи”. На нея ще бъдат представени резултатите от експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни”, провела се от 1 до 6 август в община Симитли под надслов „По стъпките на Мис Стоун”.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини