Как ще се лекуват болните от COVID-19 след края на епидемичната обстановка?

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила указания към районните здравноосигурителни каси и договорни партньори за лечението на пациенти с COVID-19, след отпадане на действието на извънредната епидемична обстановка, информира БТА.

Новоприетите пациенти след 01.04.2022 г., които се нуждаят от лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на Националния рамков договор /НРД/ за медицинските дейности 2020-2022 г., посочват от здравната каса. Хоспитализацията на пациентите не бива да бъде прекратявана, а да се изпълнява от всички болнични лечебни заведения, отговарящи на условията по НРД.

Лечебните заведения за болнична помощ могат да приемат и настаняват за лечение болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна/стриктна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

За оказаната болнична медицинска помощ на хоспитализирани пациенти преди 01.04.2022 г. и изписани след тази дата от болнични лечебни заведения, НЗОК ще изплаща извършената дейност по досега действащия ред.

Относно изпълнение на "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19", изследването се изпълнява от лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по реда на НРД, по пакета "Вирусология" и "Клинична микробиология". Останалите лечебни заведения, които са имали договор за заплащане на PCR тестове в периода на извънредната  епидемична обстановка, няма да получават заплащане от НЗОК.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини