138 делегати гласуваха за нов патриарх на България

Снимка: NOVA tv
Снимка: NOVA tv

Приключи гласуването за избор на патриарх на България. Пуснати са 138 бюлетини, като в момента се извършва тяхното преброяване. Нужни са 2/3 от гласовете на всички 138 делегати, за да бъде опреден изборът.

Според Устава на Българската православна църква трябва да има кворум от 105 души, който беше постигнат. В избраната патриаршеска комисия влизат двама клирици и двама миряни.

За първи път в новата ни история в интронизацията на новия български патриарх участие ще вземе Вселенският патриарх Вартоломей. Той пристигна в София специално по този повод и бе посрещнат в храм „Света Неделя”, където се извърши кратка панихида на гроба на патриарх Неофит.

От рано сутринта започна празничното богослужение в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в сградата на Св. Синод. Утринното богослужение и светата божествена литургия се отслужват от архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, и протодякон Деян Коруновски. 

В богослужението в параклиса „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“ са включени и особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор. На богослуженията в Синодната палата ще се черкуват Наместник-председателят на Св. Синод, епархийските митрополити – членове на Св. Синод, архиереите на БПЦ – БП, определени от Св. Синод, делегатите - членове на Патриаршеския избирателен църковен събор. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини