Земеделският министър обеща в Благоевград евтини дърва за огрев

Снимки: Илинден Прес
Снимки: Илинден Прес

17 склада в страната предлагат в момента директно дърва за огрев от държавните горски стопанства на населението. Цената в тях не надвишава 90 лева за кубик. „Предвидени са още 39 склада, за да станат 56. Тенденцията е техният брой да се увеличи. Основната им цел е да гарантират навременна доставка на дървесина за местното население и да се избегнат спекулации с цените, което се случи в края на миналата година”, каза днес земеделският министър Иван Иванов, който инспектира склада на ЮЗДП край Благоевград.

Той заяви, че държавата не е конкуренция на прекупвачите, а това е част от дейността на горските стопанства. По този начин може и самите прекупвачи да променят цените надолу на предлаганата от тях дървесина. И да няма цена от 160 лева за кубик дърва за огрев, която за пенсионерите е недостижима. Държавата не иска да изкривява пазара, а хората с ниски доходи да получат възможност за по-евтино отопление.

Министърът уточни,че са разработени два варианта – клиентите да вземат от складовете дървата за огрев или да ги получават в домовете си. Целта е да няма посредници. Защото е имало немалко сигнали, че кметове злоупотреяват, повишават цената и хората са ощетявани. А сега ще се плаща директно на служителите на горските стопанства.

Транспортът също ще се калкулира в цената, ще се закупи още техника, но с ограничен ресурс, за да няма обвинения, че се разхищават държавни средства.

„Това са средства на самите горски стопанства, те ще наемат хора, работата в държавния сектор е привлекателна и ще има достатъчно желаещи да извършват тази дейност. Миналата година фирмите, които се занимават с дърводобив, нямаха достатъчно работници, някои бяха в сивия сектор, сега ще има изсветляване на сектора”, каза още министър Иванов.

Той подчерта, че с дърва за огрев се осигуряват най-напред тези хора, които са в списъците, подадени от кметовете на населени места. Те е нужно да са жители на съответното населено място. Предстоят срещи с кметовете, за да са коректни списъците, да не се злоупотреява политически с тях, тъй като подобни практики е имало в миналото. Опасност има и от спекула, но ще се вземат мерки, за да се купува свободно дървесината и да не се препродава с цел печалба.  

Министърът кометира и вчерашното назначение на лидера на БСП в Разлог – Емил Колевичин, който вече е в Управителния съвет на Югозападното държавно предприятие.

„Аз мисля, че партийната принадлежност на който и да е член на борд няма значение, от значение е неговата експертиза, възможностите, които има. Един юрист винаги е добре дошъл, за да дава юридически съвети при вземането на решения. Такива рокади се правят в цялата страва в зависимост от състоянието им и допълването им с човешки капацитет. Искаме да се подсили не само работата по правната обезпеченост, назначават се и експерти по дърводобив. Анализ сме направили, който ни показва къде какви кадри трябват”, сподели Иван Иванов.

Директорът на ЮЗДП - Дамян Дамянов, разясни, че разходът за транспорт ще зависи от разстоянието. Иначе разликата в цените на дървата за огрев в различните горски стопанства не е повече от 1,00-1,50 лева за кубик. Той допълни, че 16 склада работят още от миналата година, а до края на март ще се разкрият още 8-9. От тях 6 ще са в Пиринско, 3 – в Кюстендилско, 2- в Пернишко, в Софийско – 6, в Пазарджишко-1.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини