Андрей Новаков: Ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт

Андрей Новаков, снимка: Пресцентър
Андрей Новаков, снимка: Пресцентър

Още в началото на следващата година ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт – със срокове, категории и изисквания. Единна диплома не може да има, но за един българин, който е завършил в Брюксел и иска да се върне да учи в България, трябва да се знае неговата белгийска диплома – за колко време и средства може да се признае. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в заключителната дискусия на конференцията „Български гласове за Европа: за по-добро образование“, която се организира от БТА в Стара Загора.

Андрей Новаков обясни, че ако един българин идва от Белгия, от Германия или Испания, изискванията са различни – едните искат превод, другите – легализация, някъде се признават изпити, а при други – не.

„Ако българската диплома се признава за две седмици в Германия, не виждам проблем германската диплома да се признава също за две седмици в България. И това да става при ясно разписана процедура, условия и средства. Европа е на първо място по научни публикации, но за да знаем какво ще се случи с образованието в Европа, трябва да знаем какво ще се случи със самата Европа“, коментира Новаков.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини