Георги Калоянчев: Когато няма сол, има сълзи и от тях ще добием, но когато няма вяра, тогава е страшно!

Георги Калоянчев
Георги Калоянчев

Усмивката на Георги Калоянчев радваше десетилетия наред зрителите в театъра и киното. Той умееше да разсмива по невероятен начин благодарение на своя огроен талант. Роден е на 13 януари 1925 година в Бургас. През 1951 г. руският режисьор Борис Бабочкин забелязва младия актьор, който играе образ в „Буря“ на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института Калоянчев е приет в трупата на Народния театър. През 1952 г. завършва актьорско майсторство в ДВТУ „Кръстьо Сарафов“. Работи в много театри, където впечатлява със своя професионализъм и чувство за хумор. Неговите отпечатъци на стъпалата могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Дебютира в киното с филма „Утро над родината” (1951) – в ролята на циганчето Сали, като е душата на компанията. Но след това за известен период от време не получава почти никакви роли. Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на наскоро преди това създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в „Специалист по всичко” (1962), Кондов във „Вълчицата“, инспекторът в „Инспекторът и нощта” , фокусникът в „Най-дългата нощ” (1969), Риксата в „Привързаният балон” (1969), Джордано Бруно в италианската продукция „Галилео Галилей” (1969), Езоп в „Езоп“ (1971), „Неочаквана ваканция” (1981), „Нощните бдения на поп Вечерко” (1981), „Бон шанс, инспекторе” (1984), „За къде пътувате” (1986). Играе в над 50 филма.

През 1990 г. по сценарий режисьорът Иван Ничев заснема „Бай Гано тръгва из Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказва се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те години на миналия век.  

Най-голямата награда за Калоянчев си остава званието „Народен артист” - в най-истинския му смисъл на актьор, всенароден любимец на хората. Отива си от този свят на днешната дата през 2012 година.

Вижте интересни мисли на великия актьор:

“В тялото на всеки един от нас има толкова много фосфор, че от него могат да се направят 2000 клечки кибрит. Представяте ли си, какъв огън ще бъде това! А ние какво? Тук драснем клечка, там драснем клечка и накрая последната догаряща клечка лекичко пада в премръзналите ръце на стария човек.”

“Когато няма сол, има сълзи и от тях ще добием, но когато няма вяра, тогава е страшно. И когато нямате хляб, аз ще ви обичам, и когато нямате работа, аз ще ви обичам, и когато се чудите, как да свържете двата края, аз ще ви обичам. Спомнете си, че някой някъде ви обича, че тази страна ви обича – слънцето, небето, цветята, горите, полята, морето.”

“Сърцето иска едно, а главата друго”

“Лъжовен е тоя свят, лъжовни са хората, но най-лъжовно е времето.”

“Трябва вече да тръгвам нагоре, но не ми се ще.”

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини